+387 66 130 003
0
0

Proba

Veliki listovi Paulovnije imaju vrlo korisnu ulogu u pročišćavanju prašine i dima naše atmosfere. Paulovnija je postala neophodna vrste drveća za pošumljavanje u mnogim industrijskim gradovima gdje je velika zagađenost vazduha, gdјe prevladavaju prašina i dim.

Vršenjem analiza vazduha u zagađenim sredinama izmjerena je količina sumpor-dioksida od 1,510%, dok u sličnim područjima pod zasadima Paulovnije procenat izmjerenog otrova je samo 0,164%. Paulovnija i dalje raste u zagađenim područjima tih zemalja, dok su mnoge druge sorte ostale bez lišća ili ne rastu pod istim uslovima.

Zahvaljujući sposobnosti Paulovnije da poboljša tlo i njegovu toleranciju i prilagodljivost u siromašnim uslovima PAulovnija je postala idealno drvo za sanaciju i melioraciju zemljišta.

Svojim brzim rastom i dubokim korijenom, utvrđeno je da je Paulovnija izuzetno korisna u područjima erozije tla. Njen list bogat azotom, na jesen pomaže regenerisanje neplodnih zemljišta uspostavljanjem prirodnog humusa. List Paulovnije se u kratkom periodu razlaže i potpomaže obnovljivost aktivnih hranjivih materija.

Vrsta roda Paulovnija je od ogromne važnosti kako za ekološku ravnotežu u zemlji u kojoj se uzgaja i za biološku raznolikost, tako i za ekonomiju, jer nudi sirovinu odličnog kvaliteta, vrlo cijenjenu na svjetskom tržištu.

AGROPLAN PONUDA
AGROPLAN u svom radu poseban akcenat stavlja na odabir vrste Paulovnije
DRVO BUDUĆNOSTI
Najsigurnija "in vitro" sadnica sa niskim rizikom od napada bolesti i insekata.
CIJENE
Najbolje cijene i najkvalitetnije sadnice dobijene "in vitro" tehnikom.
BROJ POSJETA

Danas: 342

Mjesec: 8418

Ukupno: 728619

AGROPLAN © 2018 | Paulovnija
Powered by limun.co