+387 66 130 003
0
0

Proba

Zašto Paulovnija drveće raste tako brzo?

Paulovnija ima ogromnu lisnu površinu i izrazitu sposobnost pretvaranja ugljendioskida u vodu i biljne šećere kroz proces fotosinteze.

Pod dobrim uslovima, stabla će dostići 20 m visine i 42 cm obima debla (mjereno u visini grudi) za 5 – 7 godina, a biće spremna za industrijsku upotrebu (do 1m3 drveta u deblu) za 8 do 10 godina. Zatim, nakon sječe, stablo će se obnoviti iz sopstvenog panja, što nije zanemarljivo u pogledu ukupne investicije. I tako do čak 7 ciklusa eksploatacije.

Proizvodnja biomase pod kontrolisanim uslovima, dostiže 70 tona godišnje po hektaru, i to već od druge godine.

Osobine

U SAD i Evropi Paulovnija je poznata kao ukrasno drvo i uglavnom je ignorisana u masovnoj sadnji. Međutim, kako je počela velika potražnja za ovim drvetom, Paulovnija se sada smatra za vrhunsko drvo. Vrlo često cijene otkupa sazrelog drveta Paulovnije premašuju čak i cijenu crnog oraha koji se smatra kraljem među drvećem.

Paulovnija ima veoma veliku energetsku vrijednost, te je stoga veoma interesantna za upotrebu u postrojenjima koja sagorijevaju biomasu. U suvoj materiji drveta (13% vlage) ima 4500 kcal ili 18828 KJ za razliku od tvrdog šumskog drveta sa 2600 kcal odnosno 10894 KJ. Energetska vrijednost je u rangu kvalitetnog uglja.

S obzirom na to da Paulovnija stara 4 godine svakog sata oslobodi 1.7 kg kiseonika (dovoljno za 64 odrasle osobe) organizacija KYOTO je ovo drvo svrstala na najviše mjesto nazivajući ga rudnikom kiseonika. Ova biljka apsorbuje 10 puta više CO2 od bilo koje drvenaste biljke. Paulovnije stare 4 godine po hektaru godišnje prečiste 6.4 miliona m3 vazduha.

AGROPLAN PONUDA
AGROPLAN u svom radu poseban akcenat stavlja na odabir vrste Paulovnije
DRVO BUDUĆNOSTI
Najsigurnija "in vitro" sadnica sa niskim rizikom od napada bolesti i insekata.
CIJENE
Najbolje cijene i najkvalitetnije sadnice dobijene "in vitro" tehnikom.
BROJ POSJETA

Danas: 319

Mjesec: 8395

Ukupno: 728596

AGROPLAN © 2018 | Paulovnija
Powered by limun.co